Actuele stand van het WK Formule 1


Op deze pagina kunt u de meest actuele stand van het WK Formule 1 voor het seizoen 2023 vinden. Het klassement zal na elke race na elke race bijgewerkt. Verder zal er ook dit seizoen een extra punt gegeven aan de coureur met de snelste ronde. Echter, alleen de top tien coureurs kunnen in aanmerking komen voor dit extra WK-punt.

Formule 1 live kijken? check Viaplay!

Actuele stand WK Formule 1

Stand WK Formule 1-coureurs 2023 (28 november 2023)

PositieCoureurPunten
1Max Verstappen575
2Sergio Pérez285
3Lewis Hamilton234
4Fernando Alonso206
5Charles Leclerc206
6Lando Norris205
7Carlos Sainz200
8George Russell175
9Oscar Piastri97
10Lance Stroll74
11Pierre Gasly62
12Esteban Ocon58
13Alexander Albon27
14Yuki Tsunoda17
15Valtteri Bottas10
16Nico Hülkenberg9
17Daniel Ricciardo6
18Guanyu Zhou6
19Kevin Magnussen3
20Liam Lawson2

Formule 1 is een van de populairste en meest gevolgde sportevenementen ter wereld. Het seizoen bestaat uit een reeks van races en het behalen van punten is cruciaal voor de coureurs en de teams om de ranglijst te beklimmen en uiteindelijk het kampioenschap te winnen. Maar hoe werkt de puntentelling precies in de Formule 1?

Puntenstructuur

De huidige puntentelling in de Formule 1 is sinds 2010 in gebruik. Het systeem werd geïntroduceerd om de sport aantrekkelijker te maken en de strijd om de titel spannender te maken. Volgens het huidige systeem worden de volgende punten toegekend aan de coureurs die eindigen in de top 10 van elke race:

 • 1e plaats: 25 punten
 • 2e plaats: 18 punten
 • 3e plaats: 15 punten
 • 4e plaats: 12 punten
 • 5e plaats: 10 punten
 • 6e plaats: 8 punten
 • 7e plaats: 6 punten
 • 8e plaats: 4 punten
 • 9e plaats: 2 punten
 • 10e plaats: 1 punt

De coureur met de meeste punten aan het eind van het seizoen wordt gekroond tot de Formule 1 Wereldkampioen.

Formule 1 live kijken? check Viaplay!

Extra punten

Er zijn enkele situaties waarin coureurs extra punten kunnen verdienen. Een coureur die de snelste ronde van de race rijdt en de top 10 beëindigt, krijgt één extra punt toegekend. Dit punt wordt alleen toegekend als de coureur de snelste ronde rijdt tijdens de race en niet als hij de snelste ronde in een eerdere sessie rijdt.

Vanaf het seizoen 2021 worden er ook extra punten toegekend aan de coureur die de poleposition behaalt. De coureur die de snelste tijd kwalificeert, krijgt drie extra punten toegekend. Dit puntensysteem is ingevoerd om de kwalificaties spannender te maken en de coureurs meer te belonen voor hun prestaties tijdens de kwalificaties.

Als een race niet volledig kan worden afgelegd vanwege externe omstandigheden, bijvoorbeeld slecht weer of een ongeval, kunnen de raceleiders besluiten om punten toe te kennen op basis van de posities op het moment van stopzetting van de race. De coureurs die in de top 10 eindigen op dit moment krijgen de helft van de punten toegekend die ze zouden hebben ontvangen als de race volledig was afgelegd.

Team punten

Naast de individuele coureurspunten krijgen de teams ook punten. Het team dat de meeste punten aan het einde van het seizoen heeft, wint het constructeurskampioenschap. Deze punten krijg je op basis van de prestaties van beide coureurs van het team.

De punten die aan elke coureur worden toegekend, worden opgeteld om het totale aantal punten voor het team te berekenen. Het team met het hoogste aantal punten wint het constructeurskampioen, dat betekent dat teams kunnen blijven scoren, ongeacht of hun coureurs individueel kampioen worden of niet. Dit zorgt voor een spannende strijd tussen de teams om zo hoog mogelijk te eindigen op de constructeursstand.

Formule 1 live kijken? check Viaplay!

Het belang van punten

Het behalen van punten is cruciaal voor de coureurs en de teams om succesvol te zijn in de Formule 1. Coureurs moeten zich tijdens elke race inzetten om punten te scoren om hun kansen op het kampioenschap te vergroten. Hetzelfde geldt voor de teams, omdat ze zowel de individuele punten van hun coureurs als de punten van het constructeurskampioenschap willen behalen.

Punten kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het behalen van sponsors en financiële ondersteuning. Teams krijgen een financiële bonus op basis van hun positie op de constructeursstand. Hierdoor kan een hogere positie op de ranglijst van de constructeurs leiden tot meer inkomsten voor het team.

Van groot belang

De puntentelling in de Formule 1 is van groot belang voor zowel coureurs als teams. De huidige puntentelling beloont de prestaties van de top 10 coureurs in elke race, met extra punten voor de snelste ronde en de poleposition. Teams kunnen ook punten verdienen op basis van de prestaties van beide coureurs en deze worden opgeteld om het totale aantal punten van het team te bepalen.

Het behalen van punten is cruciaal voor de coureurs en de teams om hun kansen op het kampioenschap te vergroten en hun positie op de constructeursstand te verbeteren. Het is ook belangrijk voor het aantrekken van sponsoren en financiële ondersteuning. Door de puntenstructuur blijft de strijd in de Formule 1 spannend en competitief, waardoor het een van de meest opwindende sportevenementen ter wereld blijft.

3 reacties op “Actuele stand van het WK Formule 1

 1. JohnDoe zegt:

  Ik ben het eens met wat hier staat. Je hebt enkele geldige punten aangevoerd en je argumenten zijn goed onderbouwd. Ik ben het vooral eens met je conclusie en ik denk dat dit bericht waardevol zal zijn voor veel lezers. Bedankt voor het delen van je standpunten!

 2. MatthewClark zegt:

  Bedankt voor het delen van deze informatie. Het is duidelijk dat je veel moeite hebt gestoken in het onderzoek en de presentatie. Ik vond vooral het praktische advies erg nuttig en ik zal zeker proberen om dit in mijn eigen projecten toe te passen. Nogmaals bedankt en blijf het goede werk doen!

Reacties zijn gesloten.

ajax-loader