Actuele stand van het WK Formule 1


Op deze pagina kunt u de meest actuele stand van het WK Formule 1 voor het seizoen 2023 vinden. Het klassement wordt na elke race bijgewerkt. In dit F1-seizoen wordt een extra punt toegekend aan de coureur die de snelste ronde heeft gereden. Echter, alleen de top tien coureurs kunnen in aanmerking komen voor dit extra WK-punt.

Formule 1 live kijken? check Viaplay!

Actuele stand WK Formule 1

Stand WK Formule 1-coureurs 2023 (5 juni 2023)

PositieCoureurPunten
1Max Verstappen170
2Sergio Pérez117
3Fernando Alonso99
4Lewis Hamilton87
5George Russell65
6Carlos Sainz58
7Charles Leclerc42
8Lance Stroll35
9Esteban Ocon25
10Pierre Gasly15
11Lando Norris12
12Nico Hülkenberg6
13Oscar Piastri5
14Valtteri Bottas4
15Guanyu Zhou2
16Yuki Tsunoda2
17Kevin Magnussen2
18Alexander Albon1
19Nyck de Vries0
20Logan Sargeant0

Formule 1 is een van de populairste en meest gevolgde sportevenementen ter wereld. Het seizoen bestaat uit een reeks van races en het behalen van punten is cruciaal voor de coureurs en de teams om de ranglijst te beklimmen en uiteindelijk het kampioenschap te winnen. Maar hoe werkt de puntentelling precies in de Formule 1?

Puntenstructuur

De huidige puntentelling in de Formule 1 is sinds 2010 in gebruik. Het systeem werd geïntroduceerd om de sport aantrekkelijker te maken en de strijd om de titel spannender te maken. Volgens het huidige systeem worden de volgende punten toegekend aan de coureurs die eindigen in de top 10 van elke race:

  • 1e plaats: 25 punten
  • 2e plaats: 18 punten
  • 3e plaats: 15 punten
  • 4e plaats: 12 punten
  • 5e plaats: 10 punten
  • 6e plaats: 8 punten
  • 7e plaats: 6 punten
  • 8e plaats: 4 punten
  • 9e plaats: 2 punten
  • 10e plaats: 1 punt

De coureur met de meeste punten aan het eind van het seizoen wordt gekroond tot de Formule 1 Wereldkampioen.

Formule 1 live kijken? check Viaplay!

Extra punten

Er zijn enkele situaties waarin coureurs extra punten kunnen verdienen. Een coureur die de snelste ronde van de race rijdt en de top 10 beëindigt, krijgt één extra punt toegekend. Dit punt wordt alleen toegekend als de coureur de snelste ronde rijdt tijdens de race en niet als hij de snelste ronde in een eerdere sessie rijdt.

Vanaf het seizoen 2021 worden er ook extra punten toegekend aan de coureur die de poleposition behaalt. De coureur die de snelste tijd kwalificeert, krijgt drie extra punten toegekend. Dit puntensysteem is ingevoerd om de kwalificaties spannender te maken en de coureurs meer te belonen voor hun prestaties tijdens de kwalificaties.

Wanneer een race niet volledig kan worden afgelegd vanwege externe omstandigheden, bijvoorbeeld slecht weer of een ongeval, kunnen de raceleiders besluiten om punten toe te kennen op basis van de posities op het moment van stopzetting van de race. De coureurs die in de top 10 eindigen op dit moment krijgen de helft van de punten toegekend die ze zouden hebben ontvangen als de race volledig was afgelegd.

Team punten

Naast de individuele coureurspunten worden ook punten toegekend aan de teams. Het team dat de meeste punten aan het einde van het seizoen heeft, wint het constructeurskampioenschap. De punten worden toegekend op basis van de prestaties van beide coureurs van het team.

De punten die aan elke coureur worden toegekend, worden opgeteld om het totale aantal punten voor het team te berekenen. Het team met het hoogste aantal punten wint het constructeurskampioen, dat betekent dat teams kunnen blijven scoren, ongeacht of hun coureurs individueel kampioen worden of niet. Dit zorgt voor een spannende strijd tussen de teams om zo hoog mogelijk te eindigen op de constructeursstand.

Formule 1 live kijken? check Viaplay!

Het belang van punten

Het behalen van punten is cruciaal voor de coureurs en de teams om succesvol te zijn in de Formule 1. Coureurs moeten zich tijdens elke race inzetten om punten te scoren om hun kansen op het kampioenschap te vergroten. Hetzelfde geldt voor de teams, omdat ze zowel de individuele punten van hun coureurs als de punten van het constructeurskampioenschap willen behalen.

Punten kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het behalen van sponsors en financiële ondersteuning. Teams krijgen een financiële bonus op basis van hun positie op de constructeursstand. Hierdoor kan een hogere positie op de ranglijst van de constructeurs leiden tot meer inkomsten voor het team.

Van groot belang

De puntentelling in de Formule 1 is van groot belang voor zowel coureurs als teams. De huidige puntentelling beloont de prestaties van de top 10 coureurs in elke race, met extra punten voor de snelste ronde en de poleposition. Teams kunnen ook punten verdienen op basis van de prestaties van beide coureurs en deze worden opgeteld om het totale aantal punten van het team te bepalen.

Het behalen van punten is cruciaal voor de coureurs en de teams om hun kansen op het kampioenschap te vergroten en hun positie op de constructeursstand te verbeteren. Het is ook belangrijk voor het aantrekken van sponsoren en financiële ondersteuning. Door de puntenstructuur blijft de strijd in de Formule 1 spannend en competitief, waardoor het een van de meest opwindende sportevenementen ter wereld blijft.

Viaplay

Zoek je een beetje extra spanning?
Films. Series. Live sport.
Opzegbaar op elk moment!